For cirka tre uger siden, hørte jeg i radioen om morgenen, at FN har vedtaget en resolution, der erklærer den 20. marts for en international glædesdag.
»Stræben efter glæde er et fundamentalt menneskeligt mål, hedder det i resolutionen, som opfordrer samtlige medlemslande til at markere glædesdagen på en passende måde – også gennem uddannelse og aktiviteter, som skal skabe opmærksomhed omkring dagen«.
Jeg synes, det er interessant, at vi skal have dage dedikeret til specifikke følelser. Det er kongeriget Bhutan i Himalaya, som har taget initiativ til glædesdagen og som har ført en diplomatisk kampagne for at få dagen vedtaget i FN. Mon det er fordi, glæde er en følelse, der alt for sjældent bliver udtrykt i det offentlige rum? Ifølge undersøgelser i USA viser folk vrede på arbejde tre gange så ofte som glæde.
For mig er det tankevækkende, at et lille fattigt buddhistisk kongerige i Himalaya kæmper kampen for at indføre en dag for glæde i de 193 medlemslande, FN består af. Hvad betyder det for dem? Og hvorfor er vi ikke kommet på det i den vestlige verden, hvor vi trods materiel rigdom med fravær af sult og fysiske afsavn nogle gange kan have svært ved at finde glæden andet end momentalt? Det fantastiske er jo, at ved at sætte fokus på glæden, begynder man at forholde sig til, hvad der skaber den.
Men hvad er glæde egentlig?
Hvis vi vælger en psykologisk tilgang til glæde, så er det en grundfølelse med sin egen unikke årsag, udtryk og værdi, som opstår, når vi oplever noget, der har positiv betydning for os. Det kræver altså, at vi forholder os aktivt til de ting, vi oplever. Hvis vi vælger den stringent naturvidenskabelige tilgang, så er følelser som glæde, lykke og overskud umulige uden hjernens signalstoffer dopamin, serotonin, oxytocin og endorfiner.
Det vigtigste i denne sammenhæng er, hvad vi selv kan gøre for at opleve glæde i vores liv. Der er heldigvis mange muligheder. At belønne sig selv udløser dopamin, som når du tager en pause midt i eksamenslæsningen, arbejdet eller andre gøremål og forkæler dig selv med en lækker kop kaffe med eller uden kage til. Nu kommer foråret endelig buldrende, og det gør noget rigtig godt for glæden at komme ud i solen og få noget frisk luft og motion, det udløser nemlig både serotonin og endorfiner. Endelig er der oxytocin, som også kaldes for “kramme-hormonet” eller “kærlighedshormonet”, fordi det udløses ved berøring. Så kys din kæreste, kram dine venner og familie og bliv gladere samtidig.